Cursussen

Cursussen

Cursusoverzicht

Hieronder treft u een overzicht aan van onze cursussen voor het najaar van 2018. In dit overzicht kunt u op een regel klikken om naar de cursusdetails te springen. Of u kunt gewoon naar beneden bladeren om de details van alle cursussen te zien.

Starten met Windows 10

Starten met de tablet

Starten met de iPad

Orde op uw computer

De digitale burger

Fotoalbum maken

Podcasts, hoorspelen en luisterboeken

Starten met Windows 10

Windows 10

U leert uzelf thuis te voelen en te werken in het besturingssysteem van Microsoft. U leert om te gaan met diverse onderdelen, zoals het startmenu, tegels en de taakbalk waarmee u het systeem naar uw eigen hand kunt zetten.

U gaat werken met verschillende apps en u gebruikt de Windows Store om zelf apps aan uw computer toe te voegen.

Met behulp van de verkenner krijgt u inzicht in de mappen en bestanden op uw computer en maakt u een begin met het organiseren van uw digitale gegevens.

Verder maakt u kennis met instellingen, met name op het gebied van privacy en veiligheid.

Hebt u zelf een laptop met Windows 10 dan kunt u die tijdens de cursus gebruiken. Zo niet, dan kunt u een laptop van ons lenen.

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de tablet

Tablets

Ze zijn overal te koop, de Android-tablets van de merken Samsung, Acer, Lenovo, Hema en nog heel veel andere. In deze cursus gaat u met zo'n tablet werken.

U leert de tablet te bedienen, te internetten, te e-mailen, te werken met foto's en nog veel meer. U gaat ook nieuwe apps downloaden uit de Google Play Store, gegevens uitwisselen met bijv. een Windows computer en beveiligingsopties instellen.
De laatste les van de cursus heeft een open agenda: u kunt dan zelf een onderwerp voorstellen om te behandelen.

Tijdens de cursus gebruikt u uw eigen tablet. Tussen de vele merken tablets en versies van de software zijn soms kleine, maar soms ook grote verschillen. Het kan dus zijn dat een enkele keer iets niet precies hetzelfde werkt op uw tablet.

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de iPad

iPad Veel mensen kiezen voor de iPad, de tablet van het merk Apple. Daarmee kunt u o.a. internetten, e-mailen, foto’s maken en bekijken, muziek luisteren, boeken lezen en spelletjes spelen.

Het is een makkelijk te bedienen apparaat, dat bovendien licht in gewicht is. U leert in deze cursus uw eigen iPad goed te bedienen en maakt kennis met de belangrijkste toepassingen.

Voorbeelden van onderwerpen die de revue passeren zijn:

Terug naar het overzicht pijl

Orde op uw computer

Orde op uw computer

Tegenwoordig krijgen we via internet en e-mail steeds meer digitale informatie te verwerken. Naarmate u uw computer of tablet langer gebruikt, wordt de verzameling (vakantie)foto's, tekst-, video- en muziekbestanden steeds groter.
Het is belangrijk om alles goed te archiveren op uw computer. Ook het (handig en overzichtelijk) bewaren van digitale foto's speelt daarbij een belangrijke rol.

In deze cursus leert u om bestanden goed te bewaren, te archiveren en daarmee snel terug te vinden. Ook het beheer van e-mails komt aan de orde: door e-mails te archiveren in mappen krijgt u overzicht en makkelijk toegang tot berichten.
Verder besteden we o.a. aandacht aan het gebruik van favorieten in uw internetbrowser zodat u ook internetpagina's eenvoudig kunt terugvinden.

Terug naar het overzicht pijl

De digitale burger

Digid

Als digitale burger communiceert u online met andere burgers, de overheid en bedrijven. U blijft via WhatsApp op de hoogte van uw kleinkinderen. Met een DigiD vraagt u online een parkeervergunning aan. En als u een kaartje koopt voor het Concertgebouw vult u een digitaal formulier in. Als digitale burger regelt u deze zaken thuis achter uw computer op een tijdstip dat u schikt.

Deze cursus bestaat uit vier lessen. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:

Voorwaarde om aan deze cursus mee te doen is dat u kunt werken met een computer, d.w.z. u hebt een e-mailadres en u gebruikt het internet regelmatig.

Terug naar het overzicht pijl

Fotoalbum maken

Fotoalbum Foto's kunt u natuurlijk digitaal op uw computer bekijken, maar hoe vaak doet u dat eigenlijk? Geef uw foto's de plek die ze verdienen! Met de albumsoftware van Albelli maakt u online een fotoboek dat u kunt afdrukken. Zo kunt u uw dierbare herinneringen en unieke momenten altijd weer tot leven laten komen.

Tip: Maak een fotoboek van uw kleinkinderen of van uw gezamenlijke vakantie en u hebt een bijzonder, persoonlijk cadeau!

Terug naar het overzicht pijl

Podcasts, hoorspelen en luisterboeken

Hoorspelen Als u goede herinneringen hebt aan hoorspelen, als u graag luistert naar radio-uitzendingen of als u het prettig vindt dat iemand u een verhaal voorleest, dan is deze cursus voor u.

"Podcast" is een moderne verzamelnaam voor allerlei vormen van gesproken opnames. Denk aan Met het oog op morgen, Max Nieuwsweekend, verhalen geschreven en voorgelezen door Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, Anna Enquist en vele anderen.
Denk ook aan Heerlijk duurt het langst, Familie Doorsnee, 1984, Fluiten in het donker… en nog veel, veel meer.

Wilt u een voorproefje? Klik op het afspeelknopje hieronder om naar het begin te luisteren van het gratis radioboek Complex A, geschreven en voorgelezen door Tommy Wieringa (bron: VPRO).

In deze cursus leert u diverse podcasts te vinden en ernaar te luisteren met uw tablet, smartphone of laptop. Ook gaan we in op het gebruik van verschillende programma's (apps) zodat u uw favoriete opnames kunt verzamelen. Die kunt u dan bewaren op uw tablet, smartphone of laptop, zodat u ze altijd en overal kunt beluisteren, ook op plaatsen waar u geen internetverbinding hebt.

Terug naar het overzicht pijl